Offshore windenergie in India barst los

 

In de komende zeven jaar wil India maar liefst 140 Gigawatt (GW) windenergiecapaciteit installeren om zo, tegen 2030, 50 procent van de stroomcapaciteit van het land uit niet-fossiele energiebronnen te kunnen halen. Dat biedt enorme kansen voor Europese toeleveranciers, zegt windenergie-expert Alok Kumar, directeur bij adviesbureau DNV GL in India.

Windenergie in India

Eerste tender voor offshore windenergie in India

Het Indiase ministerie van Energie (MNRE) heeft onlangs aangekondigd dat India's eerste tender voor het leasen van kavels voor het plaatsen van offshore windenergie in juli 2023 zal worden uitgeschreven.

De aanbesteding heeft betrekking op vier kavels in de Golf van Mannar, voor de kust van de Indiase provincie Tamil Nadu. Alle vier de kavels bieden ruimte voor 1 GW aan windturbines. Als een energiebedrijf de tender wint, mag deze de zeebodem bestuderen, een windmolenpark opzetten en de elektriciteit rechtstreeks aan klanten verkopen.

India focuste zich tot nu toe vooral op onshore windprojecten, omdat er aanpassingen moesten worden gemaakt in de regelgeving van de verschillende Indiase staten om projecten op zee mogelijk te maken. India is hierdoor traag wat betreft de ontwikkeling van offshore windenergieprojecten, ook al heeft het land een kustlijn van 7600 km en een aanzienlijk potentieel om offshore windenergieprojecten op te zetten.

India is ambitieus op het gebied van groene energie

Alok Kumar, directeur bij adviesbureau DNV GL in India.

Alok Kumar, directeur bij adviesbureau DNV GL in India.

Terwijl India momenteel al 39.2 GW opwekt met windturbines op land en die capaciteit in de komende vier jaar wil verdubbelen, barst de ontwikkeling van offshore windenergie pas dit jaar los. “Deze regering zet stevig in op de ontwikkeling van windenergie,” vertelt Alok Kumar, country manager in India voor DNV GL aan de telefoon. “In samenwerking met de EU heeft India in de afgelopen vijf jaar middels het Facilitating Offshore Wind in India (FOWIND) consortium een roadmap opgesteld voor de ontwikkeling van offshore windparken in de kustlijnen van de staten Gujarat and Tamil Nadu. Door deze samenwerking is er grote interesse in de kennis en kunde van Europese bedrijven .”

Overheidssteun voor windenergie

Aangezien windenergie op zee in India ruim vier keer zo duur is als windenergie op land, zal de centrale overheid in New Delhi de ontwikkeling van wind op zee subsidiëren. Voor windenergie op land wijzigde de Indiase overheid in 2017 het beleid. Daarvoor tekende de Indiase overheid een contract met een energieleverancier om gedurende een bepaalde looptijd tegen een vast tarief elektriciteit in te kopen (Power Purchase Agreement). Nu moeten partijen zich inschrijven op een tender voor de aanleg van een windenergiepark en wint de partij die stroom aanbiedt tegen de laagste prijs. Deze beleidswijziging zorgde aanvankelijk voor tumult in de markt, stagnatie van nieuwe projecten en het verdwijnen van kleine marktpartijen. “Inmiddels is de gekte voorbij,” zegt Kumar. “De ontwikkeling van nieuwe windenergieparken op land trekt weer aan. De prijs voor elektriciteit die aanvankelijk halveerde is inmiddels gestabiliseerd op 75 procent van het prijsniveau.”

Know-how uit Europa

Door de samenwerking met de EU zullen de offshore windenergieparken in India volgens Kumar naar Europees model worden ontworpen. “De productie van windturbines zal volledig in India plaatsvinden, maar de know how zal uit Europa moeten komen. Er liggen dus veel kansen voor Europese partijen die actief zijn in de keten. Sommige Europese partijen hebben dat al lang in de gaten. Neem bijvoorbeeld Fugro. In de voorbereidende fase hebben zij de Indiase zeebodem in kaart gebracht om te bepalen waar windmolens veilig geplaatst kunnen worden. Maar nog lang niet alle partijen nemen de Indiase markt serieus. Ik verwacht dat daar dit jaar veel verandering in zal komen.”

Benieuwd naar de kansen voor uw bedrijf in de Indiase energiesector?